Select Page
İş Hayatı
Yapay Zeka (ilk önce) hangi meslekleri yerinden edecek?

Yapay Zeka!

 

Chatgpt ile yapay zeka hayatımıza girdi ve artık hiç bir şey bla bla bla

Öncelikle düzeltelim, yapay zekanın varlığını ve adını bir çok kişi Chatgpt ile duymuş olsa da, YZ’nin ilk örneği Chatgpt değil.

 

YZ aslında uzun süredir aramızda.

 

,Google’da bir arama yaptığınızda, milyarlarca websitesi arasından hangisinin, senin – evet tam senin – ile alakalı olduğunu belirleyen bir yapay zeka.

Microsoft’un son yıllarda re-organizasyon süreçlerinde işten çıkartmalara karar veren de bir yapay zeka.

 

İrili ufaklı, binlerce farklı versiyonu ve çeşidi ile, dünyadaki tüm şirketlerin geliştirme çabasında olduğu bir şey aslında bu.

 

Bugün dünyada, metin temelli 250 binden fazla farklı yapay zeka olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan kimisi çok geniş bilgiler ile eğitildi, kimisi çok daha dar bir bilgi havuzundan beslendi. Fakat rakam ürkütücü değil mi? 250.000 adet. Belki gerçek rakam, bilinenden daha da fazladır.

 

Peki ilk darbe nasıl gelecek? Arnold’un Terminatör’ü gibi, eline silah alıp bize mi saldıracaklar bunlar?

 

Neden saldırsınlar ki?

 

Daha zeki bir yaşam formu, eğer kendine tehdit görmüyorsa, daha düşük zekaya sahip yaşam formlarına ne yapar?

uzaktan izler, öğrenir, bir fayda sağlayabilirse, o faydayı sağlamayı amaçlar. Yani onu kullanır.

Bizim ata binmemiz, ineklerin sütü felan diyorum, siz devamını anlayın.

YZ’nin ilk adımları da izleme ve öğrenme ile oluyor. Şu an o aşamada. En azından bizim erişimimiz ve bilgimiz olanlar öyle.

 

Sonraki adım? Meslekleri ele alacaklar. Bazı meslekleri tamamen YZ’a bırakacağız.

Nasıl eskiden tarımcılık tamamen kas gücü ile yapılıyor iken, artık endüstriyel dev tarım makineleri 100’lerce kişinin işini yapıyor ise,

YZ’da 100’lerce değil, 100 binlerce kişinin işini üstlenecek.

 

Tamam da hangi meslekler en önce gidici?

Bu cevabı bulmak için, o YZ’ı yaratan, ona milyar dolarları döken yatırımcıların nihai amaçlarını anlamamız lazım?

Kendinizi yerlerine koyun, milyar dolarınızı yatırım olarak bir YZ’ı eğitmek üzere veriyorsunuz. Yıllarca hemde.

 

İlk beklentiniz ne olur?

Evet bildiniz, ‘bugüne kadar verdiğim şu paraları bi geri alayım önce’

İlk öncelik, YZ ile en kısa sürede, en yüksek kazancı sağlayabileceğiniz meslek dalları olur.

En çok geliri hesaplamanın farklı yöntemleri olabilir,

Örneğin, birim maliyeti çok yüksek olmasa da, tüm dünyadaki insanların günlük olarak kullandığı bir hizmetin YZ tarafından yapılması; örneğin ulaşım yani arabalar ve şoförler.

Başka bir örnek, birim maliyeti çok yüksek bir hizmet, çok geniş kitleler ihtiyaç duymasa da, iyi kazandırabilir, örneğin doktorluk.

Üçüncü bir seçenek, hem birim maliyeti yüksek, hem de çok geniş kitleler tarafından 22 yaşına kadar ihtiyaç duyuluyor. Evet – eğitim, öğretim.

 

Arabalarımızı artık biz kullanmayacağız, belki araba almak bile gereksiz olacak, haftalık kullanım süresi satın alacağız. (Elon reis’in konu ile ilgili bir konuşması var, açık açık söylüyor hedefini yani)

 

Kolumuzdaki akıllı saat, tüm tahlillerimizi anlık yapabilecek, abone olduğumuz sağlık hizmetindeki YZ, bizim tüm sonuçlarımızı analiz edip bizi tedavi edecek.

Bildiğimiz anlamda eğitim sistemi zaten eskimişti. Artık herkese aynı oranda aynı saatte eğitim yerine, uzaktan ve paran kadar eğitim sistemine geçilecek. Farklı YZ eğitmenler, farklı abonelikler ile günün her saati istenildiği kadar ders anlatabilecek. Bu da bir nebze gerçekleşti. Herkes, hemen her konuda eğitime online erişebiliyor. Tek fark, henüz eğitimler halen insanlar tarafından hazırlanmış ve çekilmiş.

 

Peki hangi meslekler nispeten güvende?

Saat maliyeti en düşük, en ucuz meslekler.

Garson, kurye, nakliyeci ve benzeri.

Teknisyenler, el işçiliğinin önde olduğu meslekler, örneğin koltuk kaplama?

Yanlış anlama olmasın, bu işleri çok daha iyi yapabilecek robotlar mutlaka olacak, hatta şimdiden ilk örnekleri görüyoruz.

Ama o robotun satın alma ve bakım maliyetini düşününce, bu işlerde insanların çalıştırılması daha mantıklı olacak.

 

Ayrıca insanlara da biraz alan bırakmak lazım (mı)!

Devam edelim, daha başka kimler hedefte;

 

Yatırım danışmanları, borsa da işlem yapan trader’lar. YZ, hiç bir insanın yapamayacağı hızda, tüm dünyadaki verileri analiz edip işlem yapabilecek, yapıyor. Bir çok kurumun YZ’sı, her gün al-sat’lar ile bir çok borsanın içinden geçiyor.

 

Reklamcılar, grafik tasarımcılar, metin yazarları: Şimdiden ilk atakları alıyorlar, belki de en hızlı işini kaybeden meslek meslek yazarları olacak. Uzun yıllarca üst düzey işler yapan, sektörde tanınan bir metin yazarı tabi ki ilk etapta risk altında değil, fakat çok üst düzey projeler hariç, şimdiden metin yazarlarına olan talep düşmeye başladı. Veya illüstratörler. Bir illüstratörün üzerinde günlerce çalışması gereken çok katmanlı ve karmaşık bir dijital çizim, bugün hepimizin erişimi olan -ücretsiz- YZ’lar ile bile yapılabiliyor.

 

Fotoğraf ve Video üreticileri: Bir ilk darbede size gelsin koca yürekli profesyoneller. Yıllarca emek verilen bir uzmanlığın, bu kadar kısa sürede bu kadar basitleşmesinin şokundayım. Özel projeler, takip edilmesi gereken eventler veya kişisel dokunuş gereken işler tabi ki YZ’nın hizmet alanı dışında. Ama şimdilik, 1-2 senede bu noktalara gelen bir YZ’nın, 3-5 sene sonra nerelere geleceğini kestirmek çok zor değil.

 

Pazarlama ve Reklam profesyonelleri: YZ’a girilen bir kaç prompt. Sonrasında senin için hedef pazar analizleri, hem de internetteki tüm verileri hiç bir insanın yapamayacağı kadar hızlı analiz ederek. Bu analizlere göre hazırlanan reklam kampanyaları. İlgili reklam kampanyalarının saniyeler içinde optimizasyonu. Gece gündüz sürekli geliştirilmesi. Reklamlar ile toplanan müşteri bilgilerinin veya gelen aramaların, gene YZ’nın sesli modülü ile bir insan gibi cevaplanması, karşılanması. Öyle bir noktaya varacak ki, müşteriler YZ ile konuştuklarını bilmeden, tüm süreçten memnun şekilde satın almayı tamamlayacak. Daha da ötesi, belki sizin pazarlama süreçlerinde kullandığınız YZ, müşterinizin işlerini çözmek için kullandığı YZ ile telefonda, eposta veya whatsapp üzerinde karşılıklı konuşacak. İki YZ, işverenleri insanlar için görüşme yapıp karar alacaklar.

 

İnsanlık tarihine bakıldığında, en rahat ve bolluk içinde yaşanan dönemde olduğumuz düşüncesi hakimdi.

Ne dünya savaşı gördük, ne veba salgını. (COVID’i saymıyorum, bahsettiğim nüfusun çoğunu götüren türde bir veba)

 

Bizim şansımıza da Yapay Zeka devrimi geldi.

İlk heyecanda, herkes mutlu, artık işlerimizi daha kolay yapacağımız için neşeliyiz.

Fakat ileri ki aşamalarda, YZ’nın daha gelişmesi ile, bir çok iş kolunda ciddi bir işsizlik dalgası gelebilir.

İnsanlar, özellikle gelişmiş ülkelerdekiler, son 50 yılda yaşanan ekonomik süreçlerden, çok daha farklı süreçler ile karşılaşabilir.

 

Gelişmemiş ve geri kalmış ülkelerde zaten, insanların çoğu açlık, sefalet ve hastalıklar ile boğuşuyor.

Bugün ki anlamda ‘Gelişmiş’ insanlık, onları kurtarmak için kolunu bile kıpırdatmıyor.

 

Peki YZ, işleri eline alınca, biz artık işsiz kalan insanlar için yardıma gelir mi?

Ekonomiye veya hayatın işleyişine katkı sunmaktan aciz insanlar artık hayatlarını kazanmakta zorluk çektiğinde,

besleyip büyüttüğümüz YZ bizim için kılını kıpırdatır mı?

 

sevgiler

Bora

Sosyal Medyada Paylaş

Son Yazılar

Müşterileriniz mutlu mu?

Milyoner olmak için. ne kadar da güzel bir gün. Bilgisayarınızı açtınız, google veya meta reklam panelini açtınız. Reklamı ver ve işte bu, yağmur gibi siparişler akıyor Keşke her şey bu kadar kolay olabilseydi. Merhaba, bugün; dijital dünyanın hızlı akışına biraz ara...

İŞİNİZDE REHİN MİSİNİZ?

1973’de bugün, şartlı tahliye ile salınan eski bir hükümlü, İsveç’in en büyük bankalarından bir tanesini soymak için Stockholm’deki şubesine girdi. Başarısızlık ile sonuçlanan ve 4 banka çalışanının 6 gün boyunca rehin alındığı bu soygun girişimi sonrasında, rehin...

NFT’LER KRİPTO PİYASALARIN ÇÖKÜŞÜNE SEBEP OLABİLİR Mİ?

Maymunlar, ayılar, japon samuraylar derken NFT’leri duymayanımız yoktur. Düşük çözünürlük bir jpeg dosyasına bu kadar para vermek saçma diye düşünenler, sizler için güzel bir haberim var; bu jpeg’ler ile kredi alabilirsiniz. Evet yanlış duymadınız. NFT’lerinizi ipotek...

Bora Uçak